Dagens guldpris er:
504,92
kr./gram (24 karat) |
462,84
kr./gram (22 karat) |
378,69
kr./gram (18 karat) |
294,54
kr./gram (14 karat) |
168,31
kr./gram (8 karat)

Guldpriser

- sådan beregnes din guldpris

Guldpriserne ligger ikke fast, men bevæger sig op og ned i takt med udbud og efterspørgsel. Fuldstændig ligesom det kendes fra aktiemarkedet.

Forskellen er dog, at når det går dårligt for verdensøkonomien, og aktierne derfor falder i værdi, ja så stiger guldpriserne, fordi flere investorer ønsker at købe guld i stedet for risikable aktier. Guld – og andre ædelmetaller – betragtes dermed ofte som en mere sikker investering end aktier.

På grund af de store prisudsving på guld er det derfor vigtigt, at du kender dagens guldpris, når du vil sælge dit guld. Ellers risikerer du at tjene for lidt på dit guldsalg.

Sådan beregnes prisen for dit guld

Når en opkøber skal afgøre, hvad han vil betale for at købe guld af dig, er der flere ting, som indgår i regnestykket. Guldprisen på verdensmarkedet er naturligvis et vigtigt parameter, men det er også afgørende for købsprisen, hvor ’rent’ dit guld er, og hvor meget det vejer.

Den reneste form for guld betegnes 24 karat, også kaldet finguld. Det er dog sjældent, at guld forefindes i sin reneste form, oftest er der tale om 14 karat. Guldringe af ældre dato er dog ofte på 18 karat.

Hertil kommer, at opkøberen tager et gebyr af varierende størrelse for at formidle din guldhandel – ellers ville han ikke selv tjene på handelen. Vær opmærksom på, at opkøbernes gebyr varierer utrolig meget! Nogle tager kun nogle få procenter i gebyr, andre tager op til 50% i gebyr. Vi anbefaler derfor, at du på forhånd undersøger gebyrets størrelse hos en række opkøbere, inden du gennemfører dit guldsalg.

Regnestykket for salget af dit guld ser derfor sådan ud:

Din pris = dagsaktuel guldpris per gram (gange) vægten i gram (gange) karat/24k MINUS et gebyr til opkøberen, så han også tjener på handlen

Regneeksempel

Et smykke på 100 gram i 14 karat guld med en dagsaktuel guldpris på 150 kr. pr. gram giver dette regnestykke:

150 kr./gram (gange) 100 gram (gange) 14k/24k = 8.750 kr.*
* Herfra skal trækkes gebyret til opkøberen

Guldbelagt duer ikke

Nogle smykker er ikke lavet af rent guld, men er derimod kun guldbelagt. Det kan umiddelbart være svært at se, om et smykke er lavet af massivt guld eller kun er guldbelagt, men eventuelle stempler kan give et fingerpeg.

Er smykket af massivt guld, findes guldsmedens stempel som regel et sted på smykket. Har smykket ingen stempler, indikerer det, at guldet ikke er rigtigt guld, men kun guldbelagt. Det er de færreste opkøbere, der vil købe guldbelagte smykker, så husk at kigge efter guldsmedestempler i dine smykker.

Design af hjemmeside © KanKom Online, Vejle